Skolans historia

Med rötterna i historien och blicken riktad mot framtiden

Mitt i hjärtat av Gamla Enskede

Enskede skola ligger mitt i hjärtat av Gamla Enskede i södra Stockholm.

Skolan ritades som folkskola av arkitekt G A Nilsson och uppfördes mellan åren 1915-1923.

Huvudbyggnaden med sidobyggnader - hus A, B och D - var de första som stod klara, och 1923 tillkom två flyglar - hus C tillsammans med skolrestaurangen och hus E tillsammans med lilla idrottssalen.

1994 genomgick skolan en stor renovering då också den nya slöjdbyggnaden, stora idrottshallen och Slagskeppet byggdes.

Trädgårdsstaden Enskede

Trädgårdsstaden Enskede, där skolan ligger, växte fram under tidigt 1900-tal som en lösninge på bostadsproblemet i Stockholm. Med idéer från Tyskland och England byggdes här en ny typ av förstad med blandad bebyggelse omväxlat med parker och grönområden. 1904 köpte Stockholms stad Enskede lantegendom (Enskede gård) och 1910 stod den första delen av Enskede klar på det som dittills varit jordbruksmark.

Området växte snabbt och spårvagnarna hit ut gick ofta. Enkel resa kostade 10 öre, om man inte valde att resa med de billigare "arbetartågen", de spårvagnar som arbetarna åkte med morgon och kväll och som kostade 5 öre.
(Källor: Stockholmskällan)

Enskede skola idag

Kvarteren runt omkring skolan, såväl som själva skolbyggnaden, är till det yttre sig likt sen när de byggdes men på insidan är det mesta ändrat. Till exempel har den ursprungliga tvättbassängen för elever ersatts av moderna lokaler för den integrerade undervisnings- och fritidsverksamheten Källan.

2015 - Enskede skola fyllde 100 år

Lördagen den 23 maj 2015 var det stort kalas på Enskede skola som då fyllde 100 år!

Detta firades med öppna klassrum där besökare kunde se hur skolan, med dess elever, lärare och undervisning, sett ut och förändrats under seklets gång. På skolgården anordnades olika aktiviteter som: sångframträdanden, modevisning ur olika tidsepoker och marknadsstånd. Trots att det regnade en del under dagen var elever, lärare och besökare vid gott mod. Det var ett roligt och lyckat kalas!

Se mer från Enskede skola 100 år på Instagram.