Fritidshem

Fritidshemmen år F-3 på Enskede skola

Jullovet 17
Detta lov kommer vi att öppet på Enskede skolan fredag 22/12 och måndag 8/1-18.
Mellandagarna 27/12- 5/1 kommer vi att vara på Lindeskolan/Enskedefältets skola.
Tisdag 9/1-18 är det studiedag och då är den ordinarie fritidshemsverksamheten stängd och vi erbjuder jourfritids 8-17 för de elever som anmält omsorgsbehov till Monica Ylling via mail.
Skolstart är den 10/1-18 enligt ordinarie schema.
Ni kommer att få en bekräftelselapp från era ordinarie fritidshem/förskoleklass

Fritidshemmets verksamhet utgår från läroplanens delar som handlar om skolans värdegrund och uppdrag. Samt de övergripande mål och riktlinjer som gäller för all verksamhet inom skolan.

Husmöten hösten 2017

Följande dagar stänger fritidshemmet 16.00

Gulan/Triangeln  ti 3/10, on 15/11, to7/12

Skeppet on 4/10, to 16/11, ti 5/12

Växthuset to 5/10, ti 14/11, on 6/12

Trollsländan/ Blåvingen  on 4/10, to 16/11, ti 5/12

Förskoleklasserna  ti 3/10, ti 14/11, to 7/12

Trygghet och trivsel

Fritidshemmen på Enskede skola ska vara en plats där våra elever känner trygghet och trivsel. Här skapar de goda och allsidiga relationer och social gemenskap. Detta är en förutsättning för barnens utveckling och lärande.

Utveckling och lärande

Vi vill förena omsorg och pedagogik och stimulera elevernas fysiska, intellektuella, sociala och emotionella lärande. Vi erbjuder därför en meningsfull och utvecklande fritid som är varierad med verksamhet som utgår ifrån barnens behov och intressen. Detta leder till att eleverna utvecklar förmågor som att kunna:

• ta ansvar
  • kommunicera
  • samarbeta
  • reflektera
  • vara kreativa.

Förmågorna tränas genom:

• lek
  • skapande
  • aktiviteter,
  • projekt,
  • teman,
  • utflykter

men också möjligheter till avkoppling och vila.

Leken och naturen

Vi arbetar för att eleverna ska ha en god, respektfull relation till natur och utemiljö och därför använder vi ofta närliggande skogar och parker för aktiviteter under eftermiddagarna. Det ger eleverna en möjlighet att lära känna sin närmiljö, få fysisk aktivitet och känna rörelseglädje med möjlighet att utvecklas både individuellt och som grupp. I leken och utevistelsen får de också en ökad förståelse för att flickor och pojkar ska kunna delta på lika villkor i lekar och spel, lära sig regel- och rollekar. De får utmana sig själva och vår målsättning är att det ska vara lustfyllt, roligt, utvecklande och avstressande.

Vi kompletterar skolan

Vi pedagoger på fritidshemmet samarbetar med lärarna på skolan under skoldagen genom att erbjuda praktiska och laborativa aktiviteter som gynnar elevernas skolarbete. Genom samverkan skapar vi också trygghet för eleverna under deras hela dag, med fokus på socialt samspel.

Inflytande

Vi ger möjlighet att elever ska utveckla förmågan att påverka, ta ansvar för och vara delaktiga i verksamheten. De får successivt utöva ett allt större inflytande och känna att de kan påverka sin vistelse på fritidshemmet. De lär sig vad elevdemokrati innebär.

Våra fritidshem

Framtiden/Trollsländan 508 167 98